Knäckebröd

Kan ju vara lite roligt att göra sitt eget knäckebröd, gott blir det dessutom, så därför tänkte jag här dela med mig av det recept jag provat (har ju faktiskt lovat några att göra det).

Du behöver:
2,5 dl filmjölk
25g jäst
1 msk honung
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl
½ dl rostade solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
1 msk flingsalt

Gör så här:
Värm filmjölken till 37 grader, rör i jästen. Tillsätt smör, honung, salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet. Arbeta tills degen är smidig och låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg degen på mjölat bakbord och dela i tio bitar. Kavla ut bitarna så tunt som möjligt till ovala bröd. Nagga med gaffel eller kakpeck.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper, pensla med vatten och strö över fröna och flingsaltet, kavla ovanpå för att trycka ned fröblandningen.
Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter, tills de fått fin färg och blivit spröda.
Låt svalna på galler.

Tips:
Om bröden fått fin färg men inte riktigt blivit spröda, lägg dem på galler och vänta tills alla bröd är klara, sänk sedan temperaturen till ca 70 grader och lägg in de ofärdiga bröden i ytterligare ca. 15 minuter, och ha ugnsluckan något öppen. På detta sätt undviker du att bränna bröden, men får ändå sprött och gott knäcke!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0