Blixten McQueen

Fick en hastig beställning från en gammal kompis, som behövde en födelsedagstårta till sin sons födelsedag. Hon ville att jag skulle göra en tårta i form av Blixten, vilket jag först sa nej till, då jag var osäker på att jag skulle klara uppgiften. Men efter lite övervägande och tittande på bilder bestämde jag mig trots allt för att prova. Och visst blev jag nöjd, ända tills jag tittade på den dagen efter och insåg att min nödgrädde löst upp marsipanen som höll fast bakre vingen, så den hade lossnat! FY, vad ledsen jag blev! Försökte mig på lite nödlagningar, tyvärr tror jag inte de höll, för vingen saknades på bilden hon senare lade upp. Trist, men ibland blir det fel, och nu vet jag att mellangrädde inte har på en tårta att göra! (Men vad gör man när man står med en nästan helt färdigspacklad tårta och inser att grädden är slut, det enda närmsta affär har att erbjuda är mellangrädde och matlagningsgrädde, det fanns med andra ord inte så mycket valmöjligheter...)
 
Vaniljbottnar, fyllda med chokladganache och spacklad med grädde. Täckt med röd marsipan, dekorerad med sockerpasta. Vissa detaljer är målade med pastafärger.
Här har jag gjort bottnarna i långpanna och sedan skurit ut lagom stora bitar och sedan försökt att froma en bil, kompletterade med att skära ut en grop i fronten, för att få de där bullarna Blixten har och sedan spackla så fint som möjligt, för att verkligen sätta den rätta formen. Dock spacklade jag ganska grovt i hörnen, i och med att marsipanen trycker ihop grädden en del. Väger ju massor!! Till denna gick det åt 750 gram marsipan, alltså nästan ett kilo!

Andys födelsedagstårta

När min älskade sambo fyllde år var jag ju tvungen att baka en tårta, måste ju även göra till de sina, menar jag.
Han hade tydliga krav på sin tårta, förutom hur dekoreringen skulle se ut. Viktigast av allt: inte för mycket sockerpasta! Och lock i marsipan!!
 
Vaniljbottnar fyllda med björnbärsmousse och vaniljkräm, spacklad med grädde och täkt med svart marsipan. Dekorationer i färgad sockerpasta (de är LILA!) och silverkulor.

Födelsedagstårtor till Elin

Knuts granne och kompis Elin fyllde år här för ledes, och då beställde hennes mamma två tårtor, en till gästerna och en egen till födelsedagsbarnet. Jag fick rätt fria händer, med några instruktioner. 
 
Citronbottnar med chokladganache, spacklad med banangrädde. Täckt och dekorerad med sockerpasta och silverkulor
 

 

Samma fyllning som den stora, bara mycket, mycket mindre.

 

 
 

Brynästårta

För ett tag sedan fick jag min första beställning från någon jag inte känner, vilket kändes väldigt roligt! Det skulle bli en födelsedagstårta till ett Brynäs-fan. Nervös som jag var för att göra fel, satte jag igång, och resultatet blev faktiskt riktigt lyckat! Både beställare och födelsedagsbarn var jättenöjda, vilket kändes otroligt skönt att höra!
 
Tårtan är fylld med jordgubbsmousse och glasscreme, spacklad med grädde och täckt med svart marsipan. Dekorationerna är gjorda i sockerpasta. Även lite målad med gul pastafärg till de partier som var svårt att skära ur.
Bottnarna är vanliga vaniljbottnar.

Enkel men god tårtbotten

Kom på att jag ju inte lagt upp något recept på den tårtbotten jag brukar använda mig av, och som jag tycker blir kanon, både att äta och att jobba med.
 
Börja med att mäta upp ägg, socker och mjöl/potatismjöl i tre lika stora glas, försök få lika mycket innehåll i alla tre glaset. Mjölglaset innehåller hälften potatismjöl och hälften vetemjöl.
Dosering av bakpulver:
3 ägg - 1 tsk
4-5 ägg - 1,5 tsk
6 ägg - 2 tsk
Bakpulvret blandas med mjölet.
Eventuell smaksättning blandas olika, beroende på vad du vill ha för smak, vaniljpulver med socker, flytande (te.x. någon arom brukar jag ta i äggen) och kakao blandas med mjölet, då kan det vara bra att fylla glaset med hälften vanlig mjölblandning och hälften kakao för att få en smakrik botten.
 
Vispa sedan ihop ägg och socker, det skall bli riktigt fluffigt och fint, nästan vitt! Då får du en luftig botten. Elvisp är att föredra till detta!
 
Sikta sedan i mjölblandningen och vänd ner den i smeten. Denna mjölsikt är kanon och kostade inte många tior på Claes Ohlson, väl värt!
 

Det är nu bara att smöra en form, gärna med avtagbara kanter och fylla på med smeten. Mängden jag använt i detta exempel var till en 24 cm, rund form. Lättast är att prova sig fram för att få den mängd just du tycker är bra till en tårta. 
Bakas i ugnen, nedre falsen på 175 grader, kakan är färdig när den fått fin färg och teststickan är torr. Låt svalna under handduk.
Jag brukar lägga botten i en tunn plastpåse och skära i den först dagen efter, då den ger med sig mycket lättare när den inte är helt purfärsk, eller vad jag skall kalla det. 

RSS 2.0